ΕΓΧΩΡΙΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΜΑΥΡΟΣ ΧΟΙΡΟΣ

Μορφολογικά και παραγωγικά χαρακτηριστικά

   Ο Eλληνικός Mαύρος χοίρος είναι η μόνη παραδοσιακή εγχώρια φυλή χοίρων που εκτράφηκε στην Ελλάδα μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1960. Η εξημέρωσή της χάνεται στην ιστορία, όπου γίνεται αναφορά σε αρχαία κείμενα όπως η Ιλιάδα και η Οδύσσεια. Ο Eλληνικός Mαύρος χοίρος αυξήθηκε για να προσφέρει κρέας και δέρμα σχεδόν σε κάθε ελληνική οικογένεια που ζει σε αστικές περιοχές μέχρι πρόσφατα. Πρόκειται για προϊόν φυσικής επιλογής που ήταν σε θέση να προσαρμοστεί σε διαφορετικές και σκληρές περιβαλλοντικές συνθήκες.

    Επί του παρόντος, πολύ λίγοι κτηνοτρόφοι στην Ελλάδα εκτρέφουν αυτή τη φυλή, ενώ οι εκμεταλλεύσεις τους αριθμούν συνολικά 3000 χοιρομητέρες, γεγονός που εντάσσει τον Eλληνικό Mαύρο χοίρο στον κατάλογο των αυτοχθόνων φυλών που απειλούνται με εξαφάνιση. Αυτοί οι μικροί πυρήνες εντοπίζονται σε όλη την ηπειρωτική Ελλάδα, αλλά κυρίως συγκεντρώνονται στη βόρεια και κεντρική Ελλάδα.

    Όσον αφορά τα χαρακτηριστικά του Eλληνικού Mαύρου χοίρου, μοιάζουν με εκείνα του μαύρου μεσογειακού χοίρου με υψηλή απλότητα. Το σωματικό βάρος των ενηλίκων κυμαίνεται από 60 έως 200 kg και φαίνεται ότι συνδέεται με το περιβάλλον διαβίωσης των ζώων. Χοίροι που ζουν σε ημιορεινές περιοχές εύκολης πρόσβασης είναι περισσότερο μεγαλόσωμοι. Οι χοιρομητέρες έχουν εποχική αναπαραγωγική δραστηριότητα με 1,2 γέννες ετησίως, αλλά το μέγεθος της τοκετοομάδας δεν ξεπερνά τα 8,5 χοιρίδια, από τα οποία απογαλακτίζονται 4-5. Σε ηλικία 3-4 μηνών τα χοιρίδια φθάνουν τα 20 kg. Φθάνουν σε αναπαραγωγική ωριμότητα σχετικά αργά, σε ηλικία 8 μηνών όταν το μέσο βάρος είναι 80-90 kg. Το σωματικό βάρος των χοιριδίων κατά τον απογαλακτισμό  κυμαίνεται από 7,69 ± 0,69 kg. Μόνο το 80% των γεννηθέντων χοιριδίων φθάνει την ηλικία σφαγής, λόγω απωλειών εξαιτίας εξωγενών παραγόντων, όπως τα σαρκοφάγα ζώα και οι δυσμενείς περιβαλλοντικές συνθήκες.

    Οι χοίροι συνήθως σφάζονται σε 240-300 ημέρες και ένα σφάγιο φθάνει στα 60 kg ή περισσότερο. Σε γενικές γραμμές, ο Eλληνικός Mαύρος χοίρος έχει εξαιρετική ποιότητα κρέατος και προϊόντα κρέατος με εξαιρετικά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, γεγονός που καθιστά τη φυλή αυτή ξεχωριστή ανάμεσα σε άλλες φυλές χοίρων που έχουν εκτραφεί στην Ελλάδα. Εκτός αυτού, η μεγάλη της προσαρμοστικότητα καθιστά την εκτροφή του Eλληνικού Mαύρου χοίρου ιδανική για περιοχές με σκληρές περιβαλλοντικές συνθήκες.